Wist je dat, anno 2018, geautomatiseerd schrijven en uitbrengen van nieuws al realiteit is? Artificiële Intelligentie, ofwel AI, zou wel eens hedendaagse journalistiek op z’n kop kunnen zetten. Wordt dit ook een bedreiging voor onze job?

In Noorwegen experimenten ze al sinds 2015 met artificiële intelligentie. Een robot werd getraind om geautomatiseerd voetbal nieuws te coveren. De robot had eerst een enorme hoeveelheid redactionele input nodig om hem de juiste keuzes te helpen maken. Dit proces leidde tot veel nieuwe ideeën voor het automatiseren in de newsroom; van het weerbericht tot zelfs een geautomatiseerde berichtgeving van de lokale verkiezingen in Noorwegen.

Is artificiële intelligentie betrouwbaar?

De kritische journalisten onder ons zullen zich ongetwijfeld afvragen of dit alles betrouwbaar is. Wat blijkt uit het experiment in Noorwegen? 99 procent van wat de robot schrijft is betrouwbaar. Geweldig! In tijden van fake news kunnen we best een extra bron van geloofwaardigheid gebruiken, toch? Maar er zijn nog voordelen. Met behulp van de robot, kan het nieuwsagentschap kleinere matchen verslagen waar, zonder automatisatie, nooit de capaciteit voor was. Ten slotte werkt het algortime véél sneller dan ons, als mens. De robot kan haast simultaan scores van een match produceren in een tekst. Indrukwekkend.

Wat met onze job?

Vallen we nu allemaal zonder werk? Laten we eerst analyseren alvorens zo kort door de bocht te gaan. Volgens equaltimes zou slechts 8.25 % procent in België zijn job verliezen door automatisatie. De repetitieve taken kunnen inderdaad geautomatiseerd worden. Maar het is nog steeds onmogelijk om een technologie te creëren die het essentiële menselijke aspect van de job verplaatst. Denk maar aan de relatie met bronnen, meningen, diepe analyses of het bepalen van de nieuwswaarde. Allemaal zaken waar een menselijke journalist voor nodig is.

Je hoort het dus, een reden te meer om de kerstexamens te knallen en voor je diploma te blijven gaan. De wereld heeft ons, als menselijke journalist, nog steeds nodig in de toekomst. Al zullen we misschien moeten wennen aan een robot als collega.

Gebaseerd op een studie gepubliceerd door equaltimes