Vorige vrijdag werden 3 studenten tijdens één van hun lessen verrast. Yves Desmet kwam naar AP hogeschool om Larisa De Vries, Ilse Schoenmakers en Amber Bastiaansen te vertellen dat hun reportage de winnaar is van de Clichékillers wedstrijd. Niet allen gaan ze weg met de erkenning maar ook met een reis naar Londen.

Trailer van de wedstrijd:

Hun video kijkt verder dan de beperking van de mens,  zonder enige verbloeming, naar wat ze allemaal wel kunnen.

“Voor de wedstrijd hadden we de keuze uit verschillende thema’s: gender, armoede, handicap, herkomst of seksuele identiteit. We waren het alle drie al snel eens om een reportage over handicap te maken. Het is een thema dat in de actualiteit niet altijd positief gebracht wordt. Daar wilden wij dus verandering in brengen. Diarra, waar ik samen mee rolschaats, aarzelde niet om aan onze reportage mee te werken. Ook Luc, die we via Diarra leerden kennen, vond het zelf erg belangrijk om dat soort thema’s wat meer in een positief daglicht te brengen! We hebben geprobeerd om de dagelijkse routine van Diarra en Luc te tonen in onze reportage. We wilden ze absoluut niet verbloemen en zoveel mogelijk focussen op wat ze net wél kunnen. Op datgene waar ze goed in zijn en wat ze graag doen.”, aldus Larisa De Vries, student 2de jaar TV.

Het begon met maar een wedstrijd, maar het brengt zeker meer dan een erkenning mee.

“Deze overwinning is voornamelijk een stukje erkenning. Goede punten op school halen is leuk maar toch anders dan zo’n prijs. Dat een jury die bestaat uit zulke grote mensen in de journalistiek jou kiest als winnaar is natuurlijk een fantastisch compliment”, dat vertelde Ilse Schoenmakers, 2de jaar TV.

Winnaars Clichékillers wedstrijd

Foto by Valeria D’Andrea

 

Cliché killen was echt hun doel

“We zijn toevallig bij de wedstrijd uitgekomen en het sprak ons gelijk erg aan! We moeten buiten school ook opdrachten doen om een zogenaamd Zelf Aangemaakt Profiel in elkaar te steken, en dat wilden we met dit project doen. Dus gingen we de uitdaging aan om een cliché te killen, en dat is ons ook vol trots gelukt”, dat verklaarde Amber Bastiansen, ook 2de jaar TV.

Heb je hun video nog niet bekeken? Doen!

Dromen, filmen maar vooral  journalistiek blijven doen

Larisa: Onderzoeksjournalistiek is iets wat me enorm interesseert. Werken voor een programma zoals Pano of Telefacts lijkt me dan ook écht de max. Een antwoord kunnen bieden op vragen waar mensen vaak weinig weet van hebben. We zullen zien wat de toekomst brengt.  Zolang ik er mijn eigen draai in kan vinden, ben ik gelukkig!

Ilse: Ik heb een grote interesse binnen de journalistiek dus wat ik mezelf later zie doen is nog niet helemaal duidelijk. Ik heb een grote interesse in criminaliteit, psychologie en de verenigde staten dus als ik documentaires kan maken waarin die onderwerpen gecombineerd worden zou dat geweldig zijn.

Amber: Ik wil later aan creatieve journalistiek doen, in mijn beleving houdt dat in dat je je eigen ideeën uit kunt werken en buiten de lijntjes mag kleuren. Mijn interesse is en blijft in het televisiegebied en het liefst zou ik documentaires en/of reportages maken. Ook de productie van videoclips (bij muziek) spreekt me erg aan. Kort gezegd wil mijn gedrevenheid behouden, een goede baan hebben en veel mensen leren kennen.