Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht, raken de stemlijsten van de partijen stilaan gevuld. Maar moet huidig Antwerps burgemeester nog wel campagne voeren? Hij is razend populair en de andere partijen schieten in hun eigen voeten.

Groen

De partij van Wouter Van Besien is zeer populair in de koekenstad, maar met de poging om ‘Samen’ te gaan met SP.A is Groen een beetje verbrand. Volgens een peiling was het duidelijk dat Groen apart ongeveer 20% zou behalen en SP.A net geen 14%. De Samen-lijst zou zo’n 25% opleveren, achter de bijna 40% van N-VA. Waarom zijn ze dan samen gegaan? Pijnlijker werd het toen de schandalen rond SP.A kopstuk Meeuws duidelijk werden. Van Besien trok snel de stekker uit de Samen-lijst om de schade te beperken, maar ze hebben alleszins een slechte indruk gemaakt.

SP.A

Antwerpen is jarenlang een stad geweest waar socialisten het voor het zeggen hadden. Maar sinds het verlies van Janssens in 2012 en de opkomst van De Wever, weet de partij van geen hout pijlen maken. Zoals net vermeld, zouden ze beter apart van Groen naar de stembus getrokken zijn. De schandalen rond Tom Meeuws zorgen er alleen maar voor dat het zeer onwaarschijnlijk wordt dat SP.A nog een belangrijke rol zal spelen. De factuurgate en de vastgoedrel van 2017 zorgen ervoor dat Meeuws verbrand is. Onafhankelijke Jinnih Beels moet de redding zijn voor SP.A, al lijkt het schip al zinkende te zijn.

CD&V

Met boegbeeld Kris Peeters wil CD&V voluit voor het burgemeesterschap gaan in Antwerpen. Maar zo populair is hij niet in De Stad aan de Schelde, en al zeker zijn partij niet. Sinds de affaire van de ultraorthodoxe jood Aron Berger, zijn ze helemaal gedaald in de peilingen. Van 10% in 2017, naar 2%(!) in april 2018 volgens De Morgen. In 2012 kwamen de christendemocraten nog op in kartel met de SP.A en behaalden ze samen 28,6%. Nu kunnen ze enkel dromen van boven de 10% te eindigen. De geloofwaardigheid van CD&V is serieus aangetast sinds het Berger-schandaal.

Andere partijen

Open VLD: Antwerpen is nooit liberaal geweest en dat zal het nu ook niet zijn. Een schamele 7% volgens de meest recente peilingen is wel een verbetering van de 5,5% in 2012, maar winnen zullen ze niet doen. Misschien wel mee een coalitie vormen met de uiteindelijke winnaar?

PVDA: Boegbeeld Peter Mertens is al lang heel populair in Antwerpen, het is de enige grootstad in België waar de PVDA rond de 10% hangt. Vooral misnoegde SP.A-stemmers komen naar PVDA over, maar een linkse coalitie vormen wordt zeer moeilijk in oktober.

Vlaams Belang: De partij van Filip De Winter blijft rond de 10% hangen. In 2006 haalde Vlaams Belang nog 26,5% in Antwerpen en waren ze de grootste partij, maar het cordon sanitaire tegen Vlaams Belang zorgde ervoor dat ze geen meerderheid konden vormen. Nu zijn veel kiezers overgestapt naar onder andere de N-VA.

Er blijft er nog één over: N-VA

Niets lijkt een tweede ambtstermijn van Bart De Wever in de weg te staan. N-VA flirt elke peiling met de grens van 40%. Even leek zijn troon te wankelen toen het schandaaltje lekte dat hij naar een feestje van bouwpromotor Land Invest Group was gegaan. Maar snel werd duidelijk dat hij niets verkeerd had gedaan, buiten een Cola drinken. Een storm in een glas water dus, die als een boemerang in het gezicht van Tom Meeuws terugkaatste.
Zal er nog iets veranderen in de laatste 5 maanden richting de stembus of liggen de resultaten al vast in Antwerpen?