Antoine Druart (21) opende helemaal op eigen houtje zijn eigen muziekatelier in Mons

Een passie voor muziek zodanig groot dat je er thuis alles voor achterlaat. Antoine Druart, 21 jaar, verliet zijn warme nest in Mons speciaal om in Frankrijk een zeldzame opleiding te volgen: muziekinstrumentenhersteller. We brachten een bezoekje aan zijn atelier dat hij helemaal zelfstandig oprichtte en bovendien het enige muziekatelier in Mons is.

Van jongs af aan

Samen met mijn ouders ging ik als klein jongetje overal mee naar concerten toe. Uiteindelijk kreeg ik zin om zelf  trompet te gaan spelen. Het begon met één les muziekschool per week maar evolueerde al snel verder. Op een bepaald moment speelde ik  voor zo’n dertien verschillende groepen. Omdat ik zodanig met muziek bezig was, besefte ik dat er hier in de regio niemand is die instrumenten repareerde.” 

Super ambiance

“Ik hield er altijd al van om te begrijpen hoe dingen functioneren. Het feit dat ik voor de opleiding tijdelijk naar het buitenland moest verhuizen, vond ik niet per se moeilijk.  Er hing trouwens een super ambiance in de groep, de werksfeer was top. De opleiding was misschien niet per se dicht bij huis, maar uiteindelijk valt 500 km best mee. Het is niet alsof ik naar een ander continent moest afreizen.”

Van schoolbank rechtstreeks naar een eigen atelier

 “Ik heb mijn studies afgerond in juni en zes maanden later opende ik dit atelier. In tussentijd moest ik mijn diploma voor bedrijfsbeheer behalen en hield ik me bezig met het bestuderen van de markt. Ik moest nagaan of het haalbaar zou zijn, welke materialen ik nodig zou hebben bij de start. Maar het gaat vlot. Ondertussen heb ik een vast cliënteel dat met de tijd blijft groeien. Het is zelfs zo dat mijn atelier stilaan te klein wordt.”

“We hoeven niet eens dezelfde taal te spreken.”

“Gelukkig heb ik nog tijd om zelf trompet te spelen. Voor mij blijft muziek toch een van de mooiste dingen die er is. Het feit dat ik met andere muzikanten kan spelen en dat we elkaar begrijpen. Daarvoor hoeven we niet eens dezelfde taal te spreken, we verstaan elkaar op muzikaal niveau.”