Celine Versavel (20) studeert orthopedagogie op Campus Spoor Noord van AP Hogeschool. “Ik luister graag naar mensen hun verhaal en vind het fijn om samen met hen een oplossing te zoeken.”

“Momenteel zit ik nog in mijn eerste jaar ‘Ortho’ omdat ik een individueel traject volg. Vorig jaar ben ik pas in het tweede semester ingestroomd dus nu ben ik mijn eerste semester van het eerste jaar aan het afronden. Ik sta misschien wat achter op de rest maar ben daardoor zeker niet minder gemotiveerd!”

“Onze opleiding bestaat vooral uit het ondersteunen en begeleiden van patiënten. Het is ook interessant omdat het werkveld voor een opvoeder/begeleider zo groot is. Je kan werken met kinderen en jongeren of met ouderen. Het liefst zou ik met kinderen of jongeren werken maar ik weet nog niet met welke specifieke doelgroep. Er is namelijk zoveel keuze. Zo zijn er kinderen met een mentale of fysieke beperking, kinderen met gedragsstoornissen etc. Ik denk dat er veel zal beslist worden na mijn stages.”

Waarom orthopedagogie?

“Mensen vragen mij soms waarom ik voor deze richting heb gekozen, ik heb daar een duidelijk antwoord op: ik luister graag naar mensen hun verhaal en vind het fijn om samen met hen een oplossing te zoeken. Ik probeer altijd het goede in iemand te zien en met deze karaktereigenschap wil ik de patiënten weer laten groeien. Ik vind het ook belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en ik beschouw elke patiënt als iemand uniek.”

“Als opvoeder moet je ook een soort rolmodel zijn vind ik. Je moet mensen aanmoedigen om regelmatig te sporten en als opvoeder moet je dan het goede voorbeeld geven. Ik doe zo’n twee keer per week aan sport, het liefst ga ik dan lopen of thuis op de crosstrainer staan. Sporten helpt niet alleen om fit te blijven maar het helpt me ook om na een lange dag mijn hoofd leeg te maken.”

Lievelingsplaats in Antwerpen?

“Ik heb niet echt een lievelingsplekje in Antwerpen maar ik heb wel twee vaste studeerplaatsjes. Op maandagvoormiddag ga ik in de Starbucks studeren met een koffietje of een theetje. In de namiddag ga ik naar Maurice in de KBC-toren, echt een toffe bar! Als ik daar nog een paar uurtjes voor school gewerkt heb, neem ik de trein terug naar huis.”

“Of ik een droom heb? Ja, zeker! Mijn grootste droom is om een zorgboerderij op te richten waar kinderen en jongeren met allerlei problematieken therapie kunnen volgen of bij de diertjes tot rust kunnen komen. Het lijkt me een heel leuke job omdat je met een heel gevarieerd publiek kan werken (autisme, adhd, mensen met een mentale of verstandelijke beperking…). Ook ben ik zelf heel graag met dieren bezig dus het zou mooi zijn als ik een passie naar mijn werk zou kunnen doortrekken.”