De winkelstraat Meir kampt met almaar meer leegstaande panden. Dat merk je wanneer je een dagje gaat shoppen in dé winkelstraat van Antwerpen. De laatste jaren verdwenen er grote merken als United Brands, Forever 21 en New Look. Ook River Island zal binnenkort de deuren sluiten.

Uit de driejaarlijkse inventarisatie blijkt dat sinds 2010 de leegstand van winkels van 2 naar 8 procent gestegen is. Sharona Dierckx, shopmanager van Vero Moda Antwerpen, zegt dat dit in de eerste plaats komt omwille van het steeds meer opkomend online shoppen. ‘Mensen hebben minder tijd dan vroeger en door het grote aanbod online gaat men minder snel een namiddagje shoppen.’

Ook de extreem hoge huurprijzen zorgen voor een sneller faillissement. Het wordt al snel moeilijk om maandelijks een vast bedrag af te betalen als je die maand minder goed verkocht hebt.

Verder speelt de grote van het bedrijf ook een rol. Kleinere retail bedrijven zoals bijvoorbeeld River Island hebben enkel hun eigen inkomsten. Bij Vero Moda, een winkel die onder het retail bedrijf Bestseller valt, heeft minder inkomen niet meteen drastische gevolgen. Pieces, Only, Jack&Jones en Vila vallen namelijk ook onder datzelfde bedrijf. De inkomsten van de vijf winkels samen zorgen voor de winst van Bestseller. Als de ene winkel het minder goed doet, kan de andere winkel dat verlies terug ophalen.

Uit een rondvraag bij enkele klanten blijkt dat men als klant sneller afknapt op een slechte service. ‘We moeten veel meer moeite doen dan vroeger om een klant te overtuigen van een aankoop en dat zie je ook in onze budgetten van de afgelopen 10 jaar’, aldus Sharona.