SKAM – 4 seizoenen – Drama/Romantiek

SKAM is origineel een Noorse serie die in 2015 van start ging. Het vertelt de verhalen van jonge studenten in het middelbaar met hun problemen en schandalen van het dagelijkse leven. De serie betrekt zijn kijkers er volledig bij. In plaats van enkel een wekelijkse aflevering was er een site die alle updates plaatste. Er waren clips van enkele minuten die werden geplaatst op het exacte moment dat het gebeurde, de personages hadden allemaal een eigen instagramaccount om te volgen en foto’s van conversaties via Facebook en SMS werden gepost. Op vrijdag werden alle clips samen gebundeld in de aflevering van die week. Elk seizoen werd telkens bekeken via iemand anders zijn standpunt.

Het eerste seizoen draait rond Eva. Zij probeert nieuwe vrienden te maken sinds ze haar oude heeft verloren. De reden daarvan was dat ze een relatie kreeg met Jonas, de ex van haar toenmalige beste vriendin. Die hele situatie zorgde ervoor dat Eva heel onzeker werd en haar vriendje niet vertrouwde. We zien haar in een zoektocht naar haar eigen persoon en wat ze wil in het leven. De turbulentie en moeilijkheden in haar relatie met Jonas staan erg op de voorgrond.

Noora is het centrale personage van seizoen twee. We volgen haar in haar strijd met zichzelf over haar gevoelens voor William. Daarnaast spelen ook geweld en seksueel misbruik een rol in haar verhaal, net zoals de vluchtelingencrisis in Noorwegen.

Seizoen drie heeft Isak als hoofdrolspeler. Zijn verhaal gaat over het ontdekken van zijn seksuele geaardheid en hoe hij en de buitenwereld daarmee omgaan. We zien hoe hij Even leert kennen, wie hem daarbij helpt. Hun liefdesverhaal wordt getoond met de nodige ups en downs. Mentale stoornissen en hun effect op het leven en op anderen staan ook erg centraal in dit seizoen.

Het vierde en laatste seizoen draait rond Sana en haar religie. Zij een moslima en haar waarden en normen worden getest wanneer ze gevoelens krijgt voor Yousef. Hij is de vriend van haar broer maar is geen moslim, wat ervoor zorgt dat het eigenlijk verboden is. Racisme en de vooroordelen over haar geloof worden ook ter sprake gebracht.

Doordat elk seizoen iemand anders in de spotlights zet is het elke keer eeen beetje een andere serie. De makers hebben het ook zo realistich mogelijk gemaakt dat veel jongeren zich er in herkennen. Dat zorgt ervoor dat het zo geliefd is omdat ze zich niet alleen voelen met hun problemen. Het is een geruststelling om te merken dat anderen er ook mee worstelen.

De serie is ondertussen uitgegroeid in heel Europa. Verschillende landen zijn nu hun eigen versie op het verhaal aan het maken met hun eigen cultuur erin. Zo zien we hetzelfde verhaal telkens opnieuw maar elke keer anders. Het is erg leuk om te zien hoe ze hun eigen gewoontes in het originele verweven. Niet elk land is op dezelfde moment begonnen waardoor we kunnen genieten van verschillende seizoenen op dezelfde moment.

  • SKAM France: seizoen 4
  • SKAM Espana: seizoen 2
  • SKAM Italia: seizoen 3
  • Druck (Duitsland): seizoen 3
  • wtFOCK (Vlaanderen): seizoen 2
  • SKAM NL: seizoen 2
  • SKAM Austin: seizoen 2