Raar? Vies? Abnormaal? Nee, zeker niet. Je eet namelijk al ongeveer een halve kilo insecten per jaar. Waarschijnlijk onbewust, maar het is zeker geen slecht idee om af en toe eens een paar insecten te knabbelen. Klinkt allemaal luguber, maar ik was er benieuwd naar.

Af en toe een insectje

Entomofagie, of gewoonweg het eten van insecten is nog niet zo genormaliseerd in België. In tegenstelling tot ruim 100 landen waar het wel op het menu staat. Maar de populariteit stijgt ook bij ons. Onbewust eten we ook hier wel af en toe een insectje. Zo worden onder andere roze koeken, rode M&M’s, aardbeienyoghurt en milkshakes gemaakt van luizen.

Insects for climate

Achja, niet abnormaal toch? Er zijn drie miljoen soorten insecten. 800.000 zijn beschreven en maar 5000 daarvan zijn giftig. De rest kunnen we dus gewoon eten. En als dat je nog niet overtuigd, is er ook nog het klimaat. En laat dat nu net heel actueel zijn. Insecten stoten veel minder broeikasgassen en ammoniak uit dan koeien of varkens. Hun waterconsumptie ligt honderden keren lager. En daarbij planten ze zich snel en in grote hoeveelheden voort. Kleine beestjes hebben weinig plaats nodig, dus er hoeft geen onontgonnen land te verdwijnen.

Psychologische barrière doorbreken

Sprinkhanen, krekels en meelwormen zijn volgens experten perfecte vleesvervangers. Het is even voedzaam als dieren en bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid mineralen, eiwitten en vitaminen. Ook heb je minder kans op virussen. Varkens bijvoorbeeld, lijken genetisch zo sterk op ons dat virussen makkelijk kunnen overkomen. Dus eventjes een psychologische barrière doorbreken, en het komt goed. Blijkbaar hangt veel af van de bereiding.

Dé test

Ik was nu dus wel echt heel benieuwd naar de smaak en vooral ook naar de structuur. Dus ging ik op zoek naar eetbare insecten. Je kan ze online kopen, maar ik maakte een uitstapje naar de Bio Planet. Niet voor niets dat je ze daar kan vinden, de winkel staat namelijk bekend als milieubewust. In de winkel kan je 3 soorten gedroogde insecten vinden: meelwormen, sprinkhanen en krekels. Ik ging voor de meelwormen. Waarom? Omdat die het goedkoopste waren en ik maar een arme student ben.  Ik betaalde voor een potje van 25 gram €3,99, de 2 andere soorten zijn €9,99 per potje.

De eerste confrontatie met de meelwormen, die gevriesdroogd zijn, was aangenamer dan verwacht. Ik verwachtte een vreselijke stank, maar dat viel best mee. Oké, volgende stap. Ik stak er meteen een stuk of 3 in mijn mond, en dat voelde… speciaal. Het is heel knapperig en heeft volgens mijn smaakpapillen weinig smaak. Het is dan ook niet echt bedoeld als snack, maar als garnituur of verwerkt in een gerecht. Zo kwam ik online recepten tegen als quiche met meelwormen, meelwormencurry, bananenbrood met meelwormen, paella met meelwormen, … Misschien ook eens proberen dus!

Ik ben dus wel pro insecten eten. De gemiddelde Belg legt ook dagelijks een kip, varken of koe op zijn bord. En dat idee vind ik niet veel aangenamer dan insecten. En het is dus in verschillende opzichten beter voor het klimaat!