Davo studeerde vorig jaar af als sociaal werker aan de AP hogeschool. Deze zomer was hij één van de twaalf CHanGEmakers bij UCOS (Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking). Deze twee elementen vormden de basis voor zijn nieuwe studie Gender en Diversiteit.

Het verschil maken

CHanGE (Campaign for sexual Health & Gender Equality) is een project van UCOS over gendergelijkheid en seksuele en reproductieve rechten en gezondheid (SRGR). Dit jaar kreeg ik de kans om hier aan mee te werken. Na heel veel research en voorbereiding trok ik deze zomer dan uiteindelijk naar Cuba. Daar hebben mijn collega’s en ik de plaatselijke organisaties en activisten geholpen. Het is de bedoeling dat we die informatie gebruiken om hier in België artikels te schrijven. Uiteindelijk gebruiken we de ervaring die we daar hebben opgedaan om hier in België campagne te voeren.

Iemand helpen en die persoon terug in de juiste richting zien gaan, da’s fantastisch. Mijn job geeft me veel voldoening.

Een verschil kunnen maken is iets waar ik naar streef. Dat heb ik zeker gemerkt tijdens mijn stage in de gevangenis. Toen ik gevraagd werd als vaste werknemer, heb ik geen seconde getwijfeld. Mijn job geeft me heel veel voldoening. Wanneer ik een cliënt help en zie dat die terug in de juiste richting gaat, dat is fantastisch. Dat doet je beseffen dat wat je doet toch nuttig is.

Ontplooiing

Mijn studie hier aan AP heeft me in zekere zin veranderd als persoon. Voor mijn studie was ik vrij asociaal en had ik weinig vrienden. Ik ben nu socialer. Ik durf meer. Ik ga nu sneller iemand aanspreken. Ik stel nu meer vragen. Vroeger was ik de persoon aan wie de vragen gesteld werden. Maar als sociaal werker moet je zelf de vragen stellen. Mensen die ik help met mijn job kijken vaak naar me op. Ik bekleed dus een soort van voorbeeldfunctie.

Maar ik ben ook gegroeid als persoon. Het was sowieso wel een uitdaging voor mij om de mens en de maatschappij beter te leren kennen. De maatschappij en het systeem waar iemand in zit, heeft een enorme invloed op hoe iemand zich gedraagt. Groeit of niet groeit. Dat is toch iets dat ik zeker meeneem. Er zijn verschillende waarden en normen die bepalend zijn voor de richting die mensen uitgaan.

De opleiding Sociaal Werk heeft van mij een vrij onbevooroordeeld persoon gemaakt. Ik heb weinig vooroordelen over mensen die ik nog niet ken.

Ik heb uit mijn studie geleerd dat iedereen in de gevangenis terecht kan komen.  Door een ongeluk, of door een paar seconden je zelfbeheersing te verliezen… Dan kan je soms een foute stap zetten. Het kan iedereen overkomen. De mensen die over mij zitten blijven mensen, ondanks de verschrikkelijke dingen die ze gedaan hebben. De opleiding Sociaal Werk heeft van mij een vrij onbevooroordeeld persoon gemaakt. Ik heb weinig vooroordelen over mensen die ik nog niet ken.

Een goed begin is het halve werk

Ik ben goed voorbereid op mijn job als sociaal werker. Toch heb ik maar een klein deel van sociaal werk gezien want sociaal werk is heel breed. Dat blijft een uitdaging. Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd om de link te leggen naar andere praktijken van sociaal werk. Maar ook de verschillende organisaties waar je naar terug kunt koppelen zijn belangrijk. Op die sociale kaart werd heel hard gefocust. Die moet je kennen en mee hebben. Vijftig procent van onze job is toch wel iemand doorverwijzen en zorgen dat die persoon bij de meest gespecialiseerde organisatie terechtkomt.

Ik heb me ingeschreven voor de master Gender en Diversiteit in Gent als vervolgopleiding. Je kennis kan nooit te breed zijn, da’s iets wat heel erg herhaald werd. Vanuit mijn bachelor Sociaal Werk en mijn ervaring als CHanGEmaker, was dit de meest logische volgende stap. Deze Master zie ik echt als een aanvulling op wat ik heb geleerd bij Sociaal Werk. Het blijft voor mij de basis waarmee ik later in het werkveld ga staan.