Studenten fietsen gedurende het hele jaar naar de verschillende campussen in Antwerpen. In de winter kunnen de nachtvorst en de temperaturen die rond het vriespunt liggen, voor problemen zorgen. Toch kunnen fietsers zich aanpassen aan deze omstandigheden.

banner Antwerpen Fietsstad

Vooraleer je als fietser de weg opgaat, moeten de banden van je fiets in orde zijn. Volgens Daan Terclavers van de fietsenwinkel Bike Project in het centrum van Antwerpen schuilt daar het grootste gevaar. “Als je band versleten is, dan ga je gemakkelijker onderuitschuiven dan met een nieuwe band.”, zegt Daan. Fietsers kunnen kiezen voor winterbanden. “Winterbanden zorgen ervoor dat je meer grip hebt op een iets gladdere ondergrond.”

De band minder hard oppompen zorgt ervoor dat de fiets meer grip op de weg heeft. “Als je de druk verlaagt door de band een halve bar minder hard op te pompen, ga je meer grip hebben doordat het contactoppervlak met de weg vergroot.”, stelt Daan Terclavers. Het is geen sluitende oplossing volgens hem. “Op ijsplekken en aangevroren sneeuw ga je nog steeds wegschuiven met de fiets, met eender welke band.”, waarschuwt Daan.

De fiets moet volgens Daan Terclavers volledig in orde zijn om veilig te kunnen rondrijden in de wintermaanden. “Heel veel studentenfietsen die worden binnengebracht, hebben geen lichten of remmen die niet goed werken.”, benadrukt Daan.

Verder is het belangrijk dat de fietser denkt aan zijn eigen veiligheid in het verkeer. “De fietsers moeten zelf bewust voorzichtiger rijden in de winter.”, zegt Daan Terclavers. Het dragen van een fluovest verbetert de zichtbaarheid van de fietser in het donker.

De fietsroute aanpassen om valpartijen te voorkomen is geen slecht idee. Het is beter om over langere stukken rechtdoor te fietsen dan onnodig veel bochten te nemen. Zo verkleint de kans op schuiven.