Begin mei, dat begint al voor examenstress te zorgen. Je moet goed voorbereid zijn om behoorlijk te kunnen presteren. Maar daarnaast moet je het hoofd ook koel houden en je focussen op wat echt belangrijk is. Wat zijn de beste manieren om de examens te overleven?

Flickr.com

Studieplanning

Alles begint echter met goed geplande blokweken. Je moet eerst inschatten hoeveel tijd je voor welk vak nodig hebt en op basis van dat een indeling maken. Zo krijg je ook een inzicht over de moeilijkere vakken. Het is ook belangrijk dat je een haalbare planning maakt en je er ook aan houdt. Je moet een planning maken die zodanig aansluit bij je privéleven en je te studeren leerstof.

Een gezond ritme

Probeer te beslissen wanneer je het beste studeert. Studeer je liever ‘s nachts dan overdag, dat kan! Niet elke student is hetzelfde en heeft uiteraard andere gewoontes. Het kan zijn dat je ‘s nachts minder afleiding hebben daar is niets mis mee. Probeer je wel aan dat ritme te houden en zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Slapen is van uiterste belang en bepaalt je humeur voor de rest van de dag.

Eet gezond

Probeer lichte maaltijden te eten en blijf weg van fastfood. Fastfood geeft je een gevoel van vermoeidheid en daardoor voel je je niet fit. Eet veel gezonde suikers zoals fruit, dat zal je een goed gevoel geven. Probeer ook pepdrankjes te vermijden. Het zorgt er voor dat je langer kan opblijven maar er zitten vaak te veel suikers en andere schadelijke stoffen in voor ons lichaam. Beperken is een wijze raad.

Ontspanning

Ontspanning is even belangrijk als studeren. Je moet ook je ontspanningsminuten verwerken in je studieplanning. Het is belangrijk dat je hoofd even de ruimte krijgt om te ontspannen. Nadien kan je met een frisse lijn beginnen aan het studeren. Het is ook zo dat je na een korte pauze een studieboost krijgt en beter begrijpt wat je studeert. Te lang pauzeren is ook niet goed, vaak heb je dan geen zin meer om te studeren.

Sluit afleiding buiten

Ruim je studeerruimte helemaal op en verlucht de kamer. Zorg dat alle afleiding weg is van je bureau zodat je alleen je boeken hebt liggen. Alles wat je de komende blokweken niet nodig hebt moet weg. Afleiding neemt bijzonder veel tijd in en zorgt voor constante storing tijdens het studeren. Kostbare tijd kan je niet verspillen. Zorg er dus voor dat alles netjes en opgeruimd staat.

Verzorg je lichaam

Het is niet de bedoeling dat je je volledig opsluit in je kamer om te studeren. Kom af en toe eens buiten om een douche te nemen. Je kan je beter inspannen als je je fris voelt. Elke ochtend een korte douche nemen kan je misschien helpen. Zo kan je met een fris hoofd beginnen aan je studiedag.