Vintage is hip. En vinylplaten zijn al een tijdje terug van weggeweest. Ook jongeren en nieuwe artiesten komen steeds vaker terug op de oude muziekdragers. Maar waarom is vinyl een aanrader voor iedereen die van muziek houdt?

1. Je hebt iets in huis

Om te beginnen heb je die prachtige hoes van je favoriete album in je huis. Die staat naast je platenspeler goed in elk interieur. Albumhoezen zijn meestal ontworpen door professionele designers. Ideaal dus om een lege muur op te vullen.

Het heeft ook hetzelfde effect als een boekenkast. Je hoeft niet iedere dag naar je platen te luisteren, maar het oogt klassiek en stijlvol. Bovendien geeft het een positieve indruk bij iemand die op bezoek komt.

2. Je ontdekt nieuwe oude muziek

Kijk eens rond op de zolder of in de kelder. Misschien vind je onder het stof wel een oude platencollectie van je ouders. Tussen de foute eightiessingles en obscure b-kantjes ligt er vast een onbekende parel dat uiteindelijk je favoriete album wordt.

Want vroeger werd er geweldige muziek uitgebracht. Soms niet onmiddellijk muziek die je op je streamplatform kan vinden.

3. Rustgevend

Een plaat kiezen en die op je platenspeler leggen. Het geluid van de naald die op de plaat valt. De kleine tikjes in het begin. Het maakt muziek luisteren veel authentieker.

Als je naar platen luistert, is niet alles zo gehaast. Je kan geen nummer overslaan of terugspoelen naar een woord dat je niet goed verstond. Muziek luisteren is meer een bezigheid dan iets dat zich op de achtergrond afspeelt.

En zoals modefanaten blij worden van kleren kopen, kan het voor een muziekliefhebber geweldig zijn om platenzaken af te schuimen. De kalme sfeer en het afgaan van alle albums is misschien een van de leukste dingen aan vinylplaten verzamelen. Om dan uiteindelijk als kers op de taart dát ene album te vinden waar je al zo lang naar op zoek bent.

Platencollectie, met een lp van de Sex Pistols in beeld

4. Meer appreciatie

Het concept van een album is in tijden van streamen aan het uitsterven. Popartiesten brengen liever een reeks singles uit die zeker bovenaan de hitlijsten zullen staan. Een album is meer dan een verzameling van individuele nummers. Het vormt een geheel. Dat begin je meer te appreciëren als je het volledige album in één keer beluisterd. Dat kan natuurlijk ook als je streamt, maar dat doe je niet zo gauw.

Lou Reed beschreef zijn album ‘New York’ als een stuk dat je in één keer moet beluisteren, als een film of boek. De band Tool is zelfs niet terug te vinden op streamplatforms. Zij willen niet dat hun songs individueel worden beluisterd.

5. Fantastische geluidskwaliteit

Een discussie die al lang stand houdt. Welke geluidsdrager heeft nu de beste geluidskwaliteit? Zowel streamen als vinyl kunnen een hoogstaande geluidskwaliteit hebben. Maar alles hangt af van het materiaal waarmee je het afspeelt. Een goedkope speaker brengt in beide gevallen niet de kwaliteit die je zoekt. Streamen wordt ook constant verbeterd. Dus in sommige gevallen heeft de nieuwe digitale vorm wel een betere kwaliteit. Maar dan is muziek luisteren uiteraard niet gratis.

En als je toch voor goede kwaliteit moet betalen, waarom dan niet voor een fysieke drager?