Lijstjesstuk foto flandrien

Credits: Stef Spijkerman: https://search.creativecommons.org/photos/328ef6cc-75a3-47a5-bc80-16ddb9ac1254

Op 7 april dit jaar startte de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen aan de kaaien. Voor vele wielerfans was dit een onvergetelijke dag omdat ze hun idolen eens in levende lijve konden aanschouwen. Ongetwijfeld begon het bij veel mensen die de Ronde van Vlaanderen hebben gezien ook te kriebelen om zelf de fiets eens op te stappen. Want wie wilt er nu geen echte “flandrien” zijn?

  1. Omdat het goed is voor je conditie

Fietsen is goed voor je conditie op alle vlakken. Je kan verschillende richtingen uit bij het fietsen. Je kan gaan trainen op interval zodat je explosiever wordt op de fiets of je kan ook lange duurtrainingen houden en zo serieuze afstanden afleggen. Er staan dan ook niet voor niet in elke fitness een aantal hometrainers!

  • Omdat fietsen een sport is van alle leeftijden

Hoe vaak zie je ze niet passeren, een peloton coureurs allemaal in dezelfde tenue van hun lokale wielerclub. Dit zijn ook niet al te vaak tieners maar eerder 35-plussers. De ene al wat meer afgetraind dan de andere. In elke club zijn er dan ook verschillende snelheidsgroepen zodat niemand uit de boot valt.

Er zijn heel veel gepensioneerden die in groep gaan fietsen om hun dagelijkse beweging te hebben en dan stoppen ze onderweg geregeld om een terrasje te gaan doen. Ook voor familie-activiteiten is een fietstocht dus zeker geen slecht idee want iedereen kan meedoen!

  • Omdat fietsen niet zo belastend is voor je lichaam

Er zijn talloze voorbeelden van mensen die tot hun 30ste ongeveer zogenaamde “stop-start sporten” beoefenen zoals bv. tennis of voetbal, maar die door blessureleed gedwongen worden om ermee op te houden.

Voor die mensen met een sportieve achtergrond is fietsen ook een goed alternatief om een nieuwe sportcarrière in te beginnen die ze bij wijze van spreken “tot het einde van hun dagen” kunnen beoefenen. Dat komt omdat fietsen niet erg belastend is voor je gewrichten omdat je niet telkens neerkomt op de grond om je af te zetten. Fietsen is eigenlijk gebaseerd op souplesse.

  • Omdat je met de fiets veel van de wereld kan zien

Je hoeft geen profrenner te zijn om toch al redelijk grote afstanden af te leggen met de fiets. Iedereen kan ook rijden op zijn eigen tempo zodat er ook nog voldoende tijd is om te genieten van de omgeving waarin je fietst. Niets is er beter dan op je gemakje een prachtig landschap te doorkruisen onder een fel schijnend zonnetje.

Voor veel wielertoeristen is dit ook een manier om tot rust te komen. Zeker als je alleen fietst kan je op bepaalde plekken soms het gevoel krijgen dat je alleen op de wereld bent en kan je al je problemen even vergeten.

  • Omdat Vlaanderen bekend staat om zijn wielercultuur

Geef toe, wanneer je op tv de renners over de kasseien ziet dokkeren in de Vlaamse Ardennen tijdens de Ronde van Vlaanderen of andere Vlaamse voorjaarskoersen heb je jezelf toch al wel eens afgevraagd of jij dat parcours ook zou kunnen afleggen of niet. Iedereen wil zichzelf wel eens meten met de besten en de Tom Boonen of Fabian Cancellara in zich naar boven halen.

Dit is nu ook jaarlijks mogelijk op de dag voordat de Ronde gereden wordt, want zo is er ook de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen. Daags voordien kan nu ook jij jezelf eens testen op hetzelfde parcours als de “echten”. Er zijn uiteraard verschillende trajecten die slechts bepaalde stukken van het parcours bevatten maar voor de echte “kasseistoempers” is er ook de mogelijkheid om hetzelfde parcours als de profs af te leggen. Dus met andere woorden, je hebt er weer een uitdaging bij!