Met de trein reizen is niet altijd even praktisch en kan soms dan ook tot ergernissen leiden. Daarom kunnen we het onszelf en onze medereizigers het best niet moeilijker maken dan het al is. Hier volgen vijf tips om treinreizen wat comfortabeler te maken voor iedereen.

 1. Neem niet onnodig zitplaatsen in tijdens de spitsuren
  Tijdens de spitsuren kan de trein wel eens overvol zitten. Daarom is het niet meer dan logisch dat elke zitplaats gebruikt wordt door een persoon en niet door bijvoorbeeld een rugzak. Schuif daarnaast ook door tot aan het raam en laat de stoel aan het gangpad vrij, zodat mensen zich niet in bochten moeten wringen om een vrije stoel te bereiken.
 2. Gebruik de opbergruimte voor grote bagage
  Als je met je rugzak geen zitplaats inneemt, kan je die best nog wel aan je voeten zetten. Voor grotere bagage, zoals koffers, gebruik je echter best de daarvoor voorziene opbergruimte. Die grotere bagage neemt namelijk niet alleen zitplaatsen weg, maar ook beenruimte en comfort voor jezelf en je medereizigers.
 3. Laat geen afval achter
  Iedereen zit graag op een propere stoel, laat daarom geen afval slingeren op de trein. Dat zou bovendien ook niet echt dankbaar zijn ten opzichte van het treinpersoneel dat die rommel zou moeten opruimen. Meestal zijn er voldoende vuilbakken aanwezig, dus is het aangewezen om die te gebruiken.
 4. Luister muziek in stilte
  Smaken verschillen en twisten bestaan, luister je muziek daarom rustig aan. Niet alle reizigers delen dezelfde muzieksmaak en luisteren dan ook niet graag naar elkaars favoriete liedjes. Zorg daarom voor oortjes of een koptelefoon, die liefst zo weinig mogelijk geluid doorlaat.
 5. Klaag niet over vertragingen
  Vertragingen zijn nu eenmaal een vaste bron van ergernis voor elke treinreiziger. Vaak moeten de conducteur of de medereizigers het dan ontgelden. Enerzijds valt het te begrijpen dat mensen klagen, maar anderzijds zal de trein er niet sneller door aankomen. Klaag dus niet al te hard over vertragingen, om zo toch een aangename sfeer te behouden.