Werken Plaza Art eindelijk gestart na herhaaldelijke verwittigingen

Cinema Plaza Art sluit voor onbepaalde tijd zijn deuren

Na het zoveelste rapport van de brandweer moet cinema Plaza Art in Bergen (Wallonië) tijdelijk zijn deuren sluiten. Inwoners stellen zich vragen bij de manier waarop de stad tewerk gaat. Juliette Picry, woordvoerster van de stad Bergen, stelt gerust.

De bioscoop moet gerenoveerd worden en zal daarom tijdelijk zijn deuren moeten sluiten. Waarom zijn de inwoners zo kwaad als de sluiting slechts tijdelijk is?

Goede vraag. Het is zo dat de werken een hele tijd zullen duren en de mensen zijn bang dat de bioscoop niet meer zal opengaan. Dat komt mede door het voorval in 2012. De bioscoop is namelijk in handen van privé-uitbaters die in 2012 de cinema wilden verkopen. De activiteiten werden een tijd stilgelegd en er kwam veel protest van de inwoners. Er werden o.a. betogingen gehouden en allerlei acties gevoerd om ervoor te zorgen dat de bioscoop bleef. De inwoners hadden een soort ‘verantwoordelijkheidsgevoel’, ze wilden de cinema redden. Hierdoor besliste de stad om de cinema terug te kopen en het volk tevreden te houden. Maar men moet niet bang zijn, de cinema zal weer opengaan.

In 2013 kwam er een eerste rapport van de brandweer waarin stond dat de bioscoop gerenoveerd moest worden. In 2014 werden er werken uitgevoerd die 80.000 euro hebben gekost. Dit jaar start men met een totale renovatie die een paar miljoen zal kosten. Waarom heeft de stad in 2014 geen totale renovatie gedaan?

We wisten dat er veel werken moesten uitgevoerd worden aan de cinema maar we hadden op dat moment de financiële middelen niet om het te doen en zeker niet om te voldoen aan het rapport van de brandweer. Dus, we wisten dat het moest gebeuren maar hadden niet het nodige kapitaal. En het is niet omdat er dingen moeten gerenoveerd of aangepast worden, dat de stad onmiddellijk een paar miljoen voorhanden heeft om deze werken uit te voeren, begrijpt u? En het is zo dat de mensen zeer gehecht zijn aan de bioscoop en de stad staat achter de mensen en cinema Plaza Art maar heeft nu pas een oplossing gevonden om geld vrij te maken.

Om de werken te financieren zal er gebruik gemaakt worden van overheidsmiddelen, wat wordt daar juist mee bedoeld?

Dat is een ingewikkelde zaak. Om de werken te financieren, heeft de stad Bergen een soort managementplan of beheersplan. Dat plan moet alle uitgaven omtrent de werken goedkeuren. Dat wil dus zeggen dat de stad alle plannen in verband met de cinema moet voorleggen aan het Waals gewest en dan moet wachten op een positief antwoord van de minister.

Waarom is er in 2014 dan geen gebruik gemaakt van deze overheidsmiddelen?

Men moet weten dat een totale renovatie van de bioscoop ongeveer twee miljoen euro zal kosten, het gaat immers om een oppervlakte van vijfduizend vierkante meter. We hebben ook na elk rapport van de brandweer de nodige werken uitgevoerd maar enkel en alleen de werken die op dat moment nodig waren om de cinema open te houden. Dat komt omdat er niet genoeg financiële middelen waren om alles tegelijk te doen. We hadden uiteraard liever alles in één keer gedaan, maar dat is makkelijk gezegd achteraf hé.

 

Men wil ook het karakter en het artistieke gevoel van het gebouw behouden. Waarom is dit zo belangrijk?

Er zijn ook andere, grotere bioscopen in Bergen waar alle blockbusters worden gespeeld, waar restaurants zijn etc. maar dat is anders. Plaza Art speelt films van minder bekende regisseurs en speelt in op het volk en de bezoeker. Er worden heel veel activiteiten georganiseerd voor kinderen, er zijn vaak filmpremières en festivals. Er zijn veel privébedrijven die de renovatiewerken willen uitvoeren maar we moeten er zeker van zijn dat die bedrijven bereid zijn om het karakter van het gebouw te behouden juist omdat dit zo belangrijk is voor de inwoners van de stad.

De activiteiten in cinema Plaza Art liggen stil op dit moment. Is er een alternatieve locatie waar de bezoekers en de werknemers naartoe kunnen?

Er zijn heel veel zalen in Bergen die leegstaan maar ze moeten ook voldoen aan de normen etc. Op dit moment gebruiken we een zaal in het gebouw van RTBF. Jammer genoeg is dit maar één zaal en niet vier zoals bij Plaza Art. Wat de werknemers betreft, zij worden betaald door de Franstalige gemeenschap en gaan gewoon verder met het voorbereiden van hun activiteiten.