In de zomer trekt iedereen naar betere oorden en vooral naar een pak warmere oorden. Want hoe positief je ook mag zijn, de zomer in België dit jaar was geen hoogvlieger. Dat kon je niet zeggen voor de rest van Europa dat overspoelt werd door hittegolven. Juist tijdens de warmste week van Italië was ik op vakantie in Sorrento. Maar waarom doen zo weinig mensen een ander soort reis tijdens de zomer? Er zijn zoveel landen waar je in de winter niet naartoe zou gaan, omdat het er te koud is, maar in de zomer ook niet, omdat het er nog steeds te koud is. Ik heb deze zomer zowel het ene als het andere gedaan. Ik ben naar het snikhete Italië getrokken en naar het natte Schotland. 

Italië

Als je wil genieten van de zon en warmte samen met een heleboel andere toeristen, dan is Sorrento perfect. Er is voor ieder wat wils. Als je heel de dag aan de zee wil liggen dan kan dat. Wil je toch liever een uitstap doen, dan zijn er meer dan genoeg kraampjes en toeristische punten waar je een boottocht of een busrit kan vastleggen. De streek rond Sorrento heeft enorm veel te bieden, maar neem wel in achting dat Italië niet goedkoop is.

Italië staat gelijk aan romantiek, en de Italianen kunnen dat zo ongeforceerd over brengen dat je niet anders kan dan erin meegaan, maar Italië heeft ook een rijke geschiedenis waar je tijdens je vakantie niet aan kan ontsnappen.

Sorrento

Wil je graag gezellig op vakantie, niet in de grote stad, maar wel dichtbij, dan is Sorrento ideaal. Het is slechts een uurtje van Napels waar je vanuit Sorrento makkelijk kan geraken met de trein.

“Hoewel de trein het goedkoopste alternatief is, is het toch een beter idee om de boot te nemen. Zo zit je toch een beetje in de wind, heb je een prachtig uitzicht en heb je echt het vakantiegevoel. De trein in Italië heeft namelijk geen airco en staat beken voor zijn pickpockets” – TUI

Hoewel Napels een bekende stad is en veel te bieden heeft, is ook Sorrento zelf de moeite. Je kan er makkelijk een aantal dagen in rondkuieren. Met gezellige smalle straatjes en kerken bij de vleet, heeft het alles wat je verwacht van een Italiaans stadje.

Echte stranden in Sorrento zijn moeilijk te vinden, maar daar hebben de Italianen iets op gevonden waardoor je toch heel makkelijk bij, en natuurlijk ook in het water geraakt.

“Sorrento heeft echt alles wat je nodig hebt tijdens een zomervakantie. Je hebt zon, zee, ‘strand’ (lacht) en de nodige cultuur. En als je niet genoeg in de stad zelf vindt, is er op een korte afstand nog enorm veel te beleven.” – Kelvin

Als je langs de kust loopt in Sorrento, heb je een prachtig zich op de vulkaan de Vesuvius. Het is een beeld dat je zowel fascineert als schrik aanjaagt. De vraag is niet of de vulkaan nog zal uitbarsten, wel wanneer dat zal gebeuren. De laatste uitbarsting in 1944 was zo sterk, dat de vulkaan in twee is gesplitst. Maar de bekendste uitbarsting dateert van een veel langere tijd terug, 79 na Christus.

Pompeii & Herculaneum

Pompeii is een must om te doen als je in de buurt van Napels op vakantie gaat. De geschiedenis die er heerst is haast onmogelijk om te ontwijken door de dominantie van de Vesuvius in de streek. Een pittige uitstap die je best met een gids kan doen. Pompeii is namelijk vier keer zo groot als Sorrento en je kan er makkelijk verdwalen. Iets dat bij 44°C zeker geen aanrader is.

Pompeii is tijdens de uitbarsting onder een laag as terecht gekomen van liefst 6 meter dik. Volgens kenners zouden de mensen dagen hebben geleden vooraleer ze gestorven zijn. De laag as is ook luchtdoorlatend waardoor Pompeii de tand der tijd niet volledig heeft doorstaan. Echter, door reconstructie kan je zien hoe de stad er vroeger uitgezien zou moeten hebben.

Er zijn delen van Pompeii die nog niet zijn opgegraven en dat zal waarschijnlijk ook nog een tijdje duren. Door de populariteit en de omvang van de stad kruipt er enorm veel geld in het onderhoud van de reeds opgegraven delen.

Herculaneum werd slechts een aantal dagen na Pompeii geteisterd door de vulkaanuitbarsting. In tegenstelling tot Pompeii werd Herculaneum bedolven onder een hete modderstroom die een temperatuur had van 400°C. De bewoners van deze stad hebben niet afgezien en waren op slag dood.

Herculaneum werd per ongeluk ontdekt toen een boer zijn land wilde bewerken. Door de modderstroom ligt Herculaneum nu in een dal. Slecht een vierde van de stad is opgegraven, dit komt door het feit dat er op het resterende deel van de stad een hele nieuwe, moderne stad is gebouwd.

Amalfi en Ravello

Voor de Italiaanse ervaring moet je ook zeker de Amalfi drive doen. Via de smalste baantjes kom je voorbij allerlei stadjes die gebouwd zijn tegen de wand van een berg. Door de beperkte mogelijkheden om wegen te bouwen in deze stadjes, staan alle auto’s van de inwoners op de hoofdweg geparkeerd. Ze kunnen enkel aan de hand van duizenden trappen tot bij hun huis geraken. Alles wat ze hebben (meubels, inrichting, etc) komt van locale makelij, omdat een vrachtwagen niet tot bij de stadjes geraakt.

Italië is de perfecte zomerbestemming, puur omdat je er alles hebt dat een vakantiebestemming nodig heeft. Dan heb ik het niet enkel over zon, zee en strand, maar ook over de enorme gastvrijheid van de mensen, het lekkere eten en de prachtige uitzichten!

Maar ik moet eerlijk toegeven, dat hoewel ik enorm genoten heb van mijn reis naar Italië, ik helemaal geen zonneklopper ben. Ik verbrand heel snel en kan helemaal niet goed tegen de warmte. Gelukkig hoeft het niet enkel maar zon te zijn in de zomer. Er zijn genoeg alternatieven. Zo kan je gewoon in België blijven, of je kan naar Schotland trekken!

Schotland

Toen mijn ouders dit jaar een camper kochten, wist ik even niet wat denken. Veranderingen zijn nooit m’n sterkste kant geweest en ik kon alleen maar denken aan het feit dat een familievakantie er nooit meer hetzelfde uit zou zien. Dit veranderde echter toen we op vakantie vertrokken. Om eerlijk te zijn, ik was meteen verkocht. 

Op vakantie gaan met een camper is een hele nieuwe ervaring en buiten het feit dat je er moeilijk parkeerplaats mee vindt, heeft het alleen maar voordelen. Je hebt altijd je huisje bij je met een werkende ijskast (koude drankjes dus), maar ook een werkend gasvuur (warme drankjes dus). Ben je onderweg en ben je even moe, geen probleem, je kruipt gewoon in bed. Maar het allerbeste is dat je niet op één plek hoeft te blijven. Dat doe je meestal wel als een huisje huurt of een hotelletje boekt.

Roadtrip

Als je op vakantie gaat heb je meestal wel een vrij goed idee over het land dat je wil bezoeken, maar de streek kiezen of de stad is iets minder makkelijk. Dus waarom niet gewoon een roadtrip. Ik moet zeggen dat ik nooit had gedacht dat mijn eerste roadtrip door Schotland zou zijn, maar ik ben heel blij dat het zo was.

Binnenland

Schotland is alles wat je ervan verwacht en beter. Het overtreft je wildste natuurdromen. Ik heb wel duizend keer gezegd dat ik zoiets als Schotland nog nooit eerder zag en dat is alleen maar positief bedoeld. Ik kon amper geloven dat er zo dicht bij huis natuur is dat zo indrukwekkend is. En dat bewees nog maar eens dat je het echt niet zo ver moet gaan zoeken. Naar de andere kant van de wereld trekken voor een half jaar of langer is tegenwoordig geen uitzondering meer, en waarom zou je het niet doen? Maar ook naast de deur heb je prachtige taferelen.

TO DO

Als je net zoals ik twee weken naar Schotland trekt, heb je meer dan genoeg tijd om een groot deel van het prachtige land te bekijken, maar een aantal plaatsten waren toch nog dat tikkeltje mooier dan anderen.

Loch Lomond

Loch Lomond is mijn nieuwe favoriete plek, als je niet overtuigd bent van het uitzicht alleen, dan zal de rust je wel anders doen denken. We hadden geluk met het weer de dag dat we aankwamen aan Loch Lomond, het was een prachtige, zonnige dag, de zitstoeltjes werden uit de koffer gehaald en we trokken richting strand. En er was niemand anders. Het was een surreëel gevoel om op zo’n magnifieke plek te zijn, alleen.

Kinlochleven

Terwijl je bij Loch Lomond de openheid hebt van het meer en de heuvels in de verte, heb je bij Kinlochleven het omgekeerde. Je zit letterlijk in het laagste deel van een dal aan de rivier en je bent omringd door hoge bergen. Het geeft echt een heel apart gevoel en het is moeilijk om te zeggen welke van de twee het meest indrukwekkend is, maar het is in ieder geval een must om te doen tijdens je roadtrip in Schotland.

Isle of Skye

En het laatste wat je echt moet zien is Isle of Skye. Het is een eiland waar je niets anders vindt dan natuur, rust en prachtige uitzichten. Zorg echter wel dat je rubber laarzen en een regenjas bij je hebt, want het regent er nog veel meer dan in de rest van Schotland.

NOT TO DO

Steden

Er is slechts één ding dat af te raden is tijdens je bezoek aan Schotland en dat is grote steden. Na de prachtige natuur vond ik de steden persoonlijk enorm tegenvallen. Ze hebben niet de charme die je verwacht. Wat wel erg leuk is, zijn de kleine dorpjes die je onderweg tegenkomt. Het is echt de moeite waard om in een aantal van die dorpjes te stoppen.

Keuze kunnen maken?

Nee, ik ook niet. Het leuke aan vakantie is dat je er meerdere per jaar kan doen. Of dat je elk jaar opnieuw kan gaan. Ik wilde gewoon even twee mogelijkheden in de kijker zetten, want op gebied van vakantie heb je eindeloze mogelijkheden en als het aan mij ligt, probeer ik ze allemaal!