11 mei 1988 was het de finale van de Europacup 2 van het seizoen 1987/1988.  De finale werd gehouden in het Stade de la Meinau in Straatsburg, Frankrijk. De tegenstander die match was AFC Ajax, een Europese grootmacht. KV Mechelen werd dan ook als de underdog beschouwd voor de wedstrijd. Het was de eerste, en tevens ook de laatste keer dat een Nederlandse club in een Europese finale uitkwam tegen een Belgische club. Ajax had op dat moment een team dat, buiten de Zweed Peter Larsson, volledig uit Nederlanders bestond. Bij Kv stonden er 4 Nederlanders op het veld, en het was één van hun dat de match besliste. De Nederlandse spits Piet den Boer maakte in minuut 53 het enige doelpunt door de bal aan de eerste paal binnen te koppen. KV Mechelen, de bescheiden ploeg die zich volgens vele gelukkig mocht prijzen in de finale te staan, versloeg het grote Ajax en won de beker. 

Ik ben sinds vroeger al fan van Antwerp, ondanks dat ik in Mechelen woon. Reden? Familiale invloed. Toch heb ik altijd veel sympathie gehad voor KV Mechelen. Heel wat van mijn vrienden supporteren ook voor deze club, en ben de laatste 3 jaar ook vaak mee gaan kijken naar wedstrijden van KV. Natuurlijk mocht KV Mechelen altijd winnen van mij, zolang Antwerp er maar geen nadeel door ondervond. De persoonlijk moeilijkste wedstrijden die ik gezien heb Achter de Kazerne (stadion KVM) waren dan ook die tegen Antwerp.

Maar dus, 31 jaar geleden won KV Mechelen als underdog een beker. Twee weken geleden gebeurde dit opnieuw. Vorig seizoen was verschrikkelijk voor de club. KV Mechelen degradeerde na jaren in 1A (Belgische eerste klassen) en kwam in slechte papieren te zitten door eventuele (poging tot) matchfixing. Ik vind het erg dat een paar individuen zo ondoordacht handelen, waardoor heel de club gestraft wordt, inclusief de trouwe supporters. Op sportief vlak ging het dit seizoen dan wel weer super. KV Mechelen werd kampioen en zal hopelijk promoveren. Alles hangt af van de uiteindelijke uitspraak. Daarnaast won het de Beker van België. Ook hier was KV Mechelen de underdog, wat natuurlijk logisch is als tweede klasser. Toch slaagde ze erin om te winnen van AA Gent.

Het veld van KV Mechelen dat vol staat met supporters, wachtend op de spelers om de kampioenenbeker in ontvangst te nemen.
bron: eigen foto

Ik heb dit seizoen voor de eerste keer gewerkt op KV Mechelen. Het is een erg leuke job, waarbij je achter de schermen staat en de mensen bedient. Dit kan in het restaurant zijn, in een skybox, achter de bar, … Zo heb ik twee memorabele momenten meegemaakt. De dag dat KV kampioen speelde stond ik achter de bar bij de skyboxen en had ik een geweldig uitzicht op het veld. Het was een rollercoaster van emoties. Die dag was het erg zwaar werken, want het stadion zat stampvol. De mensen wouden natuurlijk genoeg drinken, want het zou en moest een feestdag worden. Tegen de laatste minuten van de wedstrijd was echter bijna niemand van de medewerkers nog op zijn post, en was iedereen de match aan het volgen. Het was één groot feest die avond en ik heb nog zeer lang mogen doorwerken. Zonder problemen hoor, het was zoals ik al zei één groot feest.

Op de dag van de bekerfinale moest ik ook werken. Naast de Heizel (het stadion) staat een winkelcentrum. In dat winkelcentrum waren 3 zalen omgebouwd tot eetzalen. KV-supporters hadden de kans om er een hapje te eten voor de match. De finale begon vroeg om half 3 en ervoor was enkel maar opdienen en opdienen. Het was nogal een rare dag, want toen de wedstrijd uiteindelijk begon waren we al een vijftal uur verder. We hebben de eerste helft kunnen kijken. We zaten dus letterlijk naast het stadion op een scherm te kijken. Daarna moesten we beginnen met alles op te ruimen en af te breken, en ik zat op het toilet toen ik gejuich hoorde vanuit de zaal waar iedereen aan het opruimen was: 1-2. Wie had dat gedacht. Meteen werden de boxen op het luidste gezet en op die manier werd er verder gewerkt. De ‘vibe’ die er toen hing was onbeschrijfelijk, en ik was erg blij voor KV Mechelen, mijn collega’s en mijn vrienden. Ik hoop uit de grond van mijn hart dit ook eens mee te maken met Antwerp.  

Ik hoop voor de club en de supporters dat ze vrijgesproken worden en volgend jaar mogen aantreden in 1A. Dat zou ook betekenen dat KV Mechelen Europees mag spelen. Het zou geweldig zijn om deze matchen dan weer achter de schermen te mogen meemaken. De dag van KV Mechelen – Antwerp denk ik wel dat ik het werken ga moeten skippen. Dat ga ik mezelf niet aandoen. Maar dat zijn zorgen voor later.