We kennen het allemaal wel. Die ene dag in de week dat je heel de avond alleen op kot zit. Zo een avond die ontzettend traag voorbij gaat en waarop je dan maar vroeg onder het wol kruipt. Je bent niet alleen. En daarom delen we met veel plezier onze ervaringen en tips. Want wat moet je in godsnaam doen op zo’n uitzichtloze avond?

 1. Steek de handen uit de mouwen en laat je kot weer blinken.

Ja. Het klinkt saai, en misschien klinken we nu als een moeder, maar geloof ons: het is nodig. Een proper kot zorgt voor een blijere student.

Het feit dat je bijvoorbeeld een eigen douche zou hebben is al een luxe. Maar anderzijds is het ook een verantwoordelijkheid. Het moment waarop je een muffe geur opvangt en de douche bijna overloopt wanneer je rustig wil douchen is vaak het teken dat je al te lang hebt gewacht. Bij dit soort dingen ben je ze het best voor. Niets leuker dan een frisse douche na een lange dag toch? Daar kan je op die eenzame avond al voor zorgen. “Hoe doe ik dat dan?” zien we je denken.

 • Neem Dettol badkamerreiniger en spray lustig in het rond (vergeet het kraanwerk niet.)
 • Wrijf met een sponsje over de hardnekkige vlekken en laat even intrekken.
 • Neem de sproeier en spoel alles grondig af met lauw water.
 • Droog het kraanwerk af en kuis de doucheramen even af met een trekker en een zeemvel.
 • Leeg het putje (ja, dat is een vies werkje maar nadien ben je nog zo blij) en sproei de douche uiteindelijk nog eens even uit om te controleren of alles vlot wegspoelt.

Nog geen kwartiertje werk, maar nadien ben je weer de meest frisse gast/griet van de aula!

Om nog een ander kwartiertje te vullen kan je ook eindelijk eens die stofzuiger vanonder het stof halen. Een kwartiertje is zelfs nog zeer ruim genomen. Alles eens grondig stofzuigen kan ervoor zorgen dat je jezelf eindelijk niet meer ergert aan al die kruimels op de grond, je niet meer zo hard moet niezen van het stof en je ook eindelijk eens die mogelijke spinnenwebben kan bestrijden. De strijd tegen de wil om op te staan en het te doen duur langer dan het uiteindelijk doen. Dus hup, sta recht en neem die stofzuiger (of ga er eentje lenen bij je kotgenoten, ze zullen ‘m niet meteen missen)

 

 1. Laat je meeslepen in de muzieksmaak van je kotgenoten.

Na het kuisen kan je natuurlijk ook nog wat cultuur opdoen. Je hebt sowieso wel die ene irritante buurvrouw(of -man) die de muziek altijd dat tikkeltje (lees: veel) te luid zet. Normaal gezien zou je geërgerd je koptelefoon extra luid zetten en een aantal keer zuchten, maar wat als je die muziek nu eens een kans geeft? Raad mee welk lied het is, zing de longen uit je lijf of dans gewoon mee op de bas die geen rekening houdt met de muren. Hierbij geven we graag één tip: als die muziek lang doorgaat mag je extra luid meezingen of stampen tijdens het dansen (als het over je onderbuur gaat) en na een bepaald uur mag je gewoon terug beginnen zuchten. Met de groeten van ons.

 

 1. Neem een sportabonnement en vul je avond door te sporten.

We begrijpen dat je na sommige dagen helemaal geen zin hebt om nog veel te bewegen. Maar sporten kan er juist voor zorgen dat je meer energie krijgt en je een beter gevoel krijgt als je thuiskomt. Sportabonnementen zijn vrij en verplichten je niet om iedere dag te bewegen. Maar sommige sportscholen bieden ook groepssessies aan (zoals boxen, yoga, crossfit,…) waardoor je misschien ook hier wel leuke mensen kan leren kennen. Het gaat niet alleen over hoeveel kilometer je kan lopen of hoeveel kilo’s je kan tillen, het gaat erom dat je er voldoening uit haalt en je avond nuttig gevuld is.

Antwerpen heeft een heel ruim aanbod aan fitnessclubs. Ze hebben allemaal hun eigen manier van aanpak en natuurlijk ook hun eigen prijsklasse. Als je graag helemaal individueel sport en geen hulp of begeleiding wenst dan is Basic Fit iets voor jou. Daar kan je voor 19,99 al terecht. Het enige nadeel daar is dat de groepslessen niet zijn inbegrepen. Clubs met individuele begeleiding en inbegrepen groepslessen (bv. sportclub Het Eiland,…) zijn iets duurder, maar zijn dat ook meer dan waard. De juiste sportclub vinden is iets heel individueel en daarom gebruiken de meeste clubs de ‘dagpas’ waarmee je gratis eens kan proberen. Dus, sportkleren aan en gaan!

 

 1. Verwen jezelf met een lekker gerecht.

 We weten dat koken vaak niet het beste punt is van een student, maar dan is het tijd om daar iets aan te veranderen. Er bestaan (soms te) veel kookboeken voor studenten waarin alles heel makkelijk uitgelegd staat. De kans is groot dat je er al eens zo eentje hebt gekregen, dus nu is het tijd om dat eens te gebruiken. Want geloof ons: die lasagnes, pizza’s en frieten wordt je op een dag écht beu. En wie weet kan je binnen een paar maanden wel uitpakken met je cooking skills. Twee vliegen in een klap.

 

 1. Kies voor een avondwandeling door de stad.

 Je hoeft niet altijd gezelschap te hebben om te genieten van de stad. Meer zelfs, het is vaak veel leuker om het alleen te ontdekken. Als je alleen bent neem je meer op en ben je ook door niks afgeleid. De stad bij valavond is fantastisch. Nog een extra tip: het is zelfs nog aangenamer om de stad te verkennen met een fototoestel in de hand. Zo ontdek je nog veel meer kleine dingen en denk je na over wat je ziet in de klas. Dat laatste is wel af te raden als je in de winter na 18u gaat wandelen, dan zou je thuiskomen met alleen een aantal oranje stippen op een zwarte achtergrond. In dat geval kies je beter voor een wandeling in en rond het MAS. Het panoramazicht is vaak geopend tot 22u ’s avonds, zeker eens de moeite om een bezoekje te brengen als het donker is dus.

 

 1. Werk op voorhand.

 Dit klinkt vaak als een grote nachtmerrie, maar eens je motivatie hebt gevonden om je boeken open te slaan of die ene opdracht toch al te maken gaat alles vanzelf. Voor de rest hebben we hier niet veel meer aan toe te voegen. Al is het maar iets kleins, in het weekend ben je nog zo blij dat je dat al gedaan hebt.

 

 1. Schaf cultuurcheques aan!

 Zit je liever in een theaterstoeltje dan in je bureaustoel op kot? Dan zijn de cultuurcheques echt een must have. GATE15 biedt die cheques aan voor slechts €10. Daarmee kan je zeven verschillende theaterstukken, concerten of museums gaan bezoeken of beleven. Het enige wat je hoeft te doen is je online aanmelden via https://cultuurcheques.gate15.be/nl/ en je bent vertrokken.

 

 1. Kleurboek voor volwassenen

 Als je toch liever op kot blijft en je nutteloos wil bezighouden, dan is er nog altijd het kleurboek voor volwassenen. Dat is iets waar je je voor een lange tijd op kan focussen en kan werken aan je precisie. Voor je het weet zit je eenzame avond erop en ben je een gekleurd kunstwerkje rijker. En als kers op de taart worden je hersenen ook nog eens getraind. Beter dan gewoon een hele avond op je bed liggen, toch?

 

 1. 9 minutes danceparty

We willen het niet toegeven, maar stiekem doen we dat allemaal wel eens. Als we zeker zijn dat er niemand kijkt playbacken en dansen we als nooit tevoren! Zo’n luie dag is de ideale uitvlucht om je ingebeelde dansschoenen aan te trekken, je koptelefoon op te zetten en te doen alsof je in het Sportpaleis staat. Het enige nadeel aan deze tip is dat het meestal niet langer dan negen minuten duurt, omdat je dan al kapot bent en even moet gaan zitten. Wat wel kan is een opeenstapeling van verschillende ‘9 minute danceparty’s’ met de nodige pauzes. Dus: waag je Michael Jackson en begin de moonwalk maar al te oefenen.

  

 1. Of kijk gewoon voor de 10de keer naar Friends. You won’t regret it.

Als geen van bovenstaande tips je van je verveling afhelpen, dan kies je maar gewoon voor de meest logische optie. Netflix. Installeer jezelf met een hapje en een drankje en kijk voor de vijfde keer hoe Ross en Rachel ‘on a break’ zijn, oefen je versiertrucs met Joey, leer mopjes van Chandler, erger je aan het perfectionisme van Monica en geniet voor de tiende keer van Phoebe’s  ‘Smelly Cat’. ‘Friends’ is altijd een goede uitvlucht.